Basketbalinternationals brengen Leusder kids skills bij

[LEUSDEN/AMERSFOORT] Meer dan vijftig jeugdige basketbalspelers beleven de tijd van hun leven tijdens het basketbalkamp van Big Shots in de Amersfoortse sporthal Zielhorst. Onder leiding van hoofdcoach én basketbalinternational Leon Williams zijn de spelertjes vier dagen lang bezig met de bal, de basket en is er vooral veel plezier.

Leon Williams is een grote naam in basketballand. De 30-jarige Amersfoorter is international voor Oranje sinds 2013. Hij begon ooit bij Crackerjacks in zijn geboorteplaats en speelde onder meer voor Rotterdam, Landstede Zwolle, het Duitse BG Göttingen, het Spaanse TAU Castellon en tegenwoordig gooit hij de ballen in de basket voor het Groningse Donar. Hij is de hoofdcoach van het basketbalevenement dat voor de eerste keer in Amersfoort gehouden wordt. Williams wordt geassisteerd door onder anderen international Olaf Schaftenaar.

,,Het is geweldig leuk om dit te mogen doen”, vertelt Williams. ,,Ik deed zelf ook ooit aan dit soort kampen mee. Je leert andere kinderen kennen en je hebt heel veel plezier. Ik keek er elke zomer reikhalzend naar uit. In mijn tijd was dit evenement nog niet in Amersfoort. Toen moesten we naar Groningen. Het is mooi dat we deze kinderen ook vier mooie dagen mogen laten beleven. Dit evenement is voor kinderen die basketballen op een lage basket. De deelnemers komen uit Nijkerk, Soest, Amersfoort, Leusden, Baarn en spelen bij Crackerjacks, Red Stars, Green Giants, Sparta Nijkerk en Break Stars.”

TRIPLE THREAT Williams blaast even uit na een intensieve training met de kinderen. Zij kregen onderricht in het tactische onderdeel ‘Triple Threat’, in goed Nederlands: driedubbele dreiging. De basketbalinternational legt uit: ,,Hierbij leren de kinderen om in een aanvallende positie te komen waarbij ze kunnen passen, schieten of dribbelen. Dat heeft een voordeel, de speler bevindt zich dan namelijk in een drievoudige dreigingspositie. Wij willen de kids zoveel mogelijk skills bijbrengen; dribbelen met je rug naar de basket bijvoorbeeld. Dat is niet eenvoudig, maar de uitdaging is juist leuk. Op de Big Shots Mini Camps helpen we jonge basketballers met hun eigen individuele ontwikkeling. Gedurende het camp werken we aan fundamentals en skills. Hoe zorg je er voor dat je je tegenstander afstopt en hoe je je tegenstander kunt verslaan? Verder besteden we aandacht aan 3×3- en 5×5-competitie vormen.”

LUNCH Het is tijd voor de lunch en de kinderen, variërend in de leeftijd 6 tot en met 12, zoeken hun plekje aan een van de tafels. Het is gezellig, de kinderen zijn opgewonden, maar discipline moet er zijn. Williams heeft een luide stem en wanneer hij vraagt of iedereen zijn schoenen heeft uitgedaan is er een aantal spelertjes dat haastig de sportschoenen uitdoet. Dan blaast de hoofdcoach op een schril fluitje. De kinderen zijn direct stil. ,,We gaan nu lunchen en daarna gaan we een film kijken in de zaal. Neem zo je eigen stoel mee. Niet eten in de zaal, drinken mag wel mee, maar niet morsen!”

MICHAEL JORDAN Na de lunch wordt koers gezet naar de inmiddels verduisterde sporthal. Daar wordt op een groot scherm de film ‘Space Jam’ vertoond. De klassieker waarin basketballegende Michael Jordan een hoofdrol vertolkt doet de opgewonden kreten van de jeugdige basketballers verstommen. Wie wil nou niet in de voetstappen van ‘His Airness’ treden? De vertoning van de film is een van de weinige rustmomenten in de sporthal.

Na de film is het tijd om naar huis te gaan. De ouders staan bij de ingang van de sporthal te wachten om hun kroost op te halen. De reacties zijn enthousiast. Zo vertelt een jochie met rode konen: ,,Het is leuk om met Leon en al die andere trainers te basketballen. We leren heel veel nieuwe dingen. Ik denk dat ik een veel betere basketballer ben geworden.” Zijn moeder lacht. ,,Het is een geweldig evenement voor de kinderen. Ze kunnen hier hun energie kwijt. Als hij ’s avonds thuiskomt heeft hij de nodige verhalen, maar vervolgens valt hij als een blok in slaap, dat zegt genoeg.”

,,Goed slapen en tot morgen”, geeft Williams als advies. ,,We hopen dat elke deelnemer met het gevoel naar huis gaat dat ze iets hebben geleerd en dat ze met meer vertrouwen bij hun eigen team spelen.”

Tekst Peter Beijer. Foto  Jaap van den Broek.

www.leusderkrant.nl